Home / Algemeen nieuws / Gemeente peilt inwoners over opvang vluchtelingen

Gemeente peilt inwoners over opvang vluchtelingen

De gemeente Rucphen houdt  een burgerpeiling onder alle inwoners vanaf

18 jaar over de opvang van vluchtelingen en de huisvesting van statushouders. Met de aanhoudende stroom vluchtelingen heeft iedere gemeente een taakstelling in de opvang van vluchtelingen. College van burgemeester en wethouders en de gemeenteraad  van Rucphen betrekken de mening van inwoners bij de besluitvorming over de opvang van vluchtelingen.

Gezamenlijke aanpak

De rijksoverheid en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten hebben in een bestuursakkoord afspraken gemaakt over de opvang van deze vluchtelingen. De Brabantse gemeenten trekken gezamenlijk op om de opvang te realiseren. De provincie is verdeeld in subregio’s en iedere subregio heeft een taakstelling. Onze gemeente is ingedeeld samen met de gemeenten Bergen op Zoom, Roosendaal, Steenbergen en Woensdrecht. De provincie vraagt deze vijf gemeenten gezamenlijk zorg te dragen voor de opvang van bijna 1390 vluchtelingen en statushouders. Concreet voor Rucphen betekent dit 88 plaatsen voor asielzoekers en 60 voor statushouders.

 

Plan van aanpak op 15 mei gereed

De provincie heeft de gemeenten gevraagd om in een plan van aanpak vast te leggen hoe ze de taakstelling willen realiseren. Daarin kunnen gemeenten ook aangeven hoe de aantallen vluchtelingen en statushouders onderling verdeeld worden.

 

 

Burgerpeiling

Alle inwoners van 18 jaar en ouder ontvangen persoonlijk een brief van de gemeente.

De gemeente vraagt iedere inwoner een keuze te maken. Aangegeven kan worden of men voorstander is van de opvang van extra statushouders of voorstander van de tijdelijke noodopvang van vluchtelingen.

In de brief worden ook de kenmerken van de soort opvang uiteengezet.

 

Antwoordkaart moet 12 mei 17.00 uur bij gemeente binnen zijn

Via een antwoordkaart  kunnen inwoners kun keuze kenbaar maken.  De kaart moet uiterlijk donderdag 12 mei om 17.00 uur bij de gemeente binnen zijn. De kaart kan per post worden geretourneerd. De kaart kan tot en met 12 mei 17.00 uur ook afgegeven worden op het gemeentehuis.

 

Gezamenlijke besluitvorming

Als de inwoners van Rucphen een duidelijke voorkeur uitspreken, zal de gemeente zich daarvoor inzetten in de regio. Of de gemeente  de voorkeur kan realiseren is mede afhankelijk van de keuzes en mogelijkheden van de andere gemeenten in de regio. Ook zal getoetst moeten worden of er voldoende geschikte locaties en woningen beschikbaar zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *