Home / Algemeen nieuws / Koninklijke onderscheiding voor mevrouw A.P.M. Dockx-de Smidt uit Schijf.

Koninklijke onderscheiding voor mevrouw A.P.M. Dockx-de Smidt uit Schijf.

Burgemeester Marjolein van der Meer Mohr reikte vandaag een Koninklijke onderscheiding uit. Ontvanger is mevrouw A.P.M. Dockx-de Smidt uit Schijf. Zij wordt begiftigd met het lidmaatschap in de Orde van Oranje-Nassau.

De onderscheiding is uitgereikt tijdens de receptie van de Stichting Kerk en Samenleving in de pastorietuin van de kerk in Schijf aan de St. Antoniusstraat in Schijf.

Wie is mevrouw Ankie Dockx-de Smidt?

Mevrouw Ankie Dockx-de Smidt  is iemand die zich al gedurende vele jaren inzet  op sociaal-maatschappelijk gebied. Direct na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie, heeft zij samen met haar vader vanuit de Stichting Kerk en Samenleving het project Poolse kinderen opgezet. Daarbij werd een aantal Poolse kinderen uit arme gebieden de kans geboden twee weken op vakantie te komen in het dorp Schijf en omgeving, waarbij de kinderen werden ondergebracht bij gastgezinnen. Mevrouw Dockx-de Smidt en haar vader gingen op zoek naar gastgezinnen, en reisde regelmatig af naar Polen om de kinderen te selecteren die het meest voor zo’n vakantie in aanmerking kwamen. In de weken dat de kinderen hier zijn, worden dagelijks activiteiten en uitstapjes georganiseerd. Naast het feit dat hiervoor veel geld moet worden ingezameld, kost het organiseren van een en ander ook heel veel tijd. Mevrouw Dockx-de Smidt is bij dit alles zeer nauw betrokken en is tijdens de vakantieweken belast met de coördinatie van dit alles. Daarnaast wordt in Schijf gedurende heel het jaar kinderkleding en schoolmeubilair ingezameld dat één- of tweemaal per jaar naar Polen wordt gebracht om daar te worden uitgedeeld. Mevrouw Dockx-de Smidt is de stuwende kracht achter het project Poolse kinderen.

Na het overlijden van haar vader is zij in 2003 voorzitter geworden van de Stichting Kerk en Samenleving. Naast het project Poolse kinderen, organiseert deze stichting tal van andere activiteiten voor eenzame en oudere inwoners uit de lokale gemeenschap, zoals een Kerstdiner. Ook leggen de leden van deze stichting huisbezoeken af om verdere vereenzaming te voorkomen.

Mevrouw Dockx-de Smidt is voorts sinds 1991 contactpersoon en collectant van het KWF in Schijf. Dit betekent dat zij de totale collecte in dit dorp coördineert en in goede banen leidt en bovendien ook zelf langs de deur gaat om te collecteren. Zij heeft dit ook vele jaren gedaan voor de nierstichting.

_MG_3979 _MG_3968 _MG_3963 _MG_3939

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *