Home / 112 / Zestien bestuurders bekeurd voor gevaarlijk rijgedrag

Zestien bestuurders bekeurd voor gevaarlijk rijgedrag

Roosendaal – Zegge – Wouw – Bergen op Zoom – Donderdag heeft het team verkeer in West-Brabant weer gecontroleerd op ‘afleiding’ in het verkeer.

Naast de meest voorkomende overtreding, namelijk het niet handsfree bellen, werd ook gecontroleerd op andere vormen van afleiding, zoals het kijken van een film, het lezen van de krant en het al rijdend bijwerken van de administratie. De politie zijn deze afleidende vormen tijdens het autorijden écht allemaal al tegengekomen. Het valt de agenten op dat naast het ‘meenemen van de huiskamer in de auto’ tegenwoordig ook het kantoor wordt ‘meegenomen’ in de (vracht)auto.

Bekeuringen

Allereerst werd gecontroleerd in de omgeving van de Antwerpseweg in Roosendaal (8.30-10.30 uur). Daarna controleerden agenten op de A58 in de omgeving van Zegge (10.30 en 12.30 uur). Tussen 13.15 uur en 14.30 uur werd gecontroleerd op de A58 in de omgeving van Wouw. Tenslotte werd tussen 14.30 en 15.30 uur gecontroleerd op de Ruytershovenweg in Bergen op Zoom. In totaal werden zestien bestuurders bekeurd voor het niet handsfree bellen. Verder kregen tien bestuurders een bekeuring voor het niet dragen van de gordel. Tussentijds controleerde de politie ook op de snelheid met een laserapparaat. Dit leverde geen overtredingen op.

Een beetje chauffeur laat zich niet afleiden

Bij de meerderheid van alle ongevallen en bijna-ongevallen speelt enige vorm van afleiding of onoplettendheid een rol in de drie seconden voorafgaand aan het incident. Wanneer automobilisten er tijdens het rijden hun gedachten niet bij hebben, wordt hun reactietijd langer en vertonen ze afwijkend gedrag. Uit onderzoek blijkt dat telefoneren een sterker negatief effect heeft op de rijvaardigheid dan enkele glazen alcohol. Sms’en heeft zelfs nog grotere gevolgen voor de alertheid dan bellen. Bestuurders die door hun telefoon worden afgeleid gaan langzamer rijden, vertonen slingerend rijgedrag. Omdat zij hun omgeving minder goed waarnemen remmen zij als dat nodig is later en harder. Hierdoor ontstaan onnodig gevaarlijke situaties.

Vergroot zelf verkeersveiligheid

Voorkom ongelukken! Bel altijd handsfree en houd het gesprek kort. Zoek een parkeerplaats voor de langere gesprekken, het versturen van sms-berichten en het bedienen van navigatieapparatuur. Hiermee helpt u de verkeersveiligheid te vergroten. Medeweggebruikers zullen u dankbaar zijn!

Bron:Politie

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *